مقالات

استانداردهای سنگ ساختمانی

استانداردهای سنگ بر اساس مقررات ساختمان سازی

استانداردهای سنگ ساختمانی برای چه نوع سنگهایی کاربرد دارد؟

انواع سنگ هایی که استانداردهای سنگ ساختمانی را در خود دارند، بسته به کشور ، منطقه و صنعت می توانند متفاوت باشند. با این حال ، برخی از سنگهای استاندارد که معمولاً استفاده می شوند عبارتند از:

گرانیت

گرانیت یک سنگ طبیعی است که بسیار بادوام ، مقاوم در برابر خراش و مقاوم در برابر گرما است. اغلب برای میزهای میز ، کفپوش و نمای ساختمان استفاده می شود.

مرمر

مرمر سنگ طبیعی است که به دلیل زیبایی و ظرافت آن جایزه می گیرد. این ماده اغلب برای کفپوش ، میز و ویژگی های تزئینی در ساختمانها استفاده می شود.

سنگ آهک

سنگ آهک یک سنگ رسوبی است که اغلب در ساخت و ساز در ساختمان استفاده می شود ، زیرا برش و شکل آن آسان است. همچنین از آن برای کفپوش و ویژگی های تزئینی استفاده می شود.

ماسه سنگ

ماسه سنگ یک سنگ رسوبی است که اغلب برای ساخت نمای ، دیوارها و ویژگی های تزئینی استفاده می شود. در طیف وسیعی از رنگ ها و بافت ها موجود است.

اسلب 

یک سنگ دگرگونی است که اغلب برای بام ، کفپوش و ویژگی های تزئینی استفاده می شود. بسیار بادوام است و ظاهری متمایز دارد.

تراورتن 

تراورتن یک سنگ رسوبی است که اغلب برای کفپوش ، میز و ویژگی های تزئینی استفاده می شود. این بافت منحصر به فرد است و در طیف وسیعی از رنگ ها در دسترس است.

اینها فقط چند نمونه از انواع سنگ هایی است که در صنایع ساخت و ساز و ساختمان استاندارد در نظر گرفته می شوند. انواع دیگر سنگ ها نیز بسته به در دسترس بودن ، مناسب بودن برای استفاده در نظر گرفته شده و کدها و مقررات ساختمان محلی نیز ممکن است مورد استفاده قرار گیرند.

استانداردهای سنگ ساختمانی

انواع استاندارد در سنگ ساختمانی

سنگهای ساختمان با توجه به منشأ زمین شناسی ، خصوصیات فیزیکی و استفاده در نظر گرفته شده طبقه بندی می شوند. استانداردهای مورد استفاده برای طبقه بندی و مشخصات سنگهای ساختمان ممکن است بسته به کشور یا منطقه متفاوت باشد. با این حال ، برخی از استانداردهای متداول عبارتند از:

1- استانداردهای بین المللی ASTM

ASTM International یک سازمان آمریکایی است که استانداردهای فنی را برای طیف گسترده ای از مواد ، محصولات ، سیستم ها و خدمات تدوین و منتشر می کند. استانداردهای ASTM برای سنگهای ساختمانی خصوصیات فیزیکی و مکانیکی سنگهای طبیعی مانند استحکام فشاری ، جذب آب و استحکام خمشی را در بر می گیرد.

استانداردهای کیفیتی ASTM

2- استانداردهای EN

استانداردهای سنگ ساختمانی EN استانداردهای اروپایی هستند که توسط کمیته استاندارد سازی اروپا (CEN) برای ساخت سنگ ساخته شده است. این استانداردها آزمایش و طبقه بندی سنگهای طبیعی ، از جمله خصوصیات فیزیکی و مکانیکی آنها را پوشش می دهد.

3-استانداردهای سنگ ساختمانی BS

استانداردهای انگلیس (BS) توسط موسسه استاندارد انگلیس (BSI) تهیه شده و طیف وسیعی از مصالح ساختمانی از جمله سنگ های طبیعی را پوشش می دهد. این استانداردها کیفیت ، ویژگی ها و آزمایش سنگهای طبیعی مورد استفاده در ساختمان و ساخت را مشخص می کند.

4- استانداردهای هند

دفتر استانداردهای هند (BIS) استانداردهای مصالح ساختمانی از جمله سنگهای طبیعی را تدوین و منتشر می کند. استانداردها طبقه بندی ، خصوصیات فیزیکی و مکانیکی و روشهای آزمایش سنگهای طبیعی مورد استفاده در ساختمان و ساخت و ساز در هند را پوشش می دهد.

5- استانداردهای سنگ ساختمانی چینی

استانداردهای ملی چین (GB) طبقه بندی ، کیفیت و آزمایش سنگهای طبیعی مورد استفاده در ساختمان و ساخت و ساز در چین را مشخص می کند. این استانداردها خصوصیات فیزیکی و مکانیکی سنگهای طبیعی از جمله جذب آب آنها ، استحکام فشاری و استحکام خمشی را پوشش می دهد.

6- استانداردهای ژاپنی

استانداردهای صنعتی ژاپن (JIS) طبقه بندی ، کیفیت و آزمایش سنگهای طبیعی مورد استفاده در ساختمان و ساخت و ساز در ژاپن را پوشش می دهد. این استانداردها خصوصیات فیزیکی و مکانیکی سنگهای طبیعی مانند جذب آب آنها ، استحکام فشاری و استحکام خمشی را مشخص می کند.

اینها برخی از استانداردهای متداول برای سنگهای ساختمانی هستند ، اما ممکن است استانداردهای خاص کشور یا منطقه نیز وجود داشته باشد.

استانداردهای سنگ ساختمانی

استانداردهای بین المللی ASTM International

ASTM International یک سازمان شناخته شده جهانی است که استانداردهای فنی را برای طیف گسترده ای از مواد، محصولات، سیستم ها و خدمات توسعه و منتشر می کند. برخی از استانداردهای بین المللی ASTM مربوط به سنگ های ساختمانی عبارتند از:

ASTM C97/C97M

روش‌های تست استاندارد برای جذب و وزن مخصوص توده‌ای سنگ ابعادی: این استاندارد روش‌های تعیین میزان جذب و وزن مخصوص توده سنگ‌های طبیعی مورد استفاده در ساختمان را مشخص می‌کند.

ASTM C99/C99M 

روش تست استاندارد مدول پارگی سنگ ابعادی: این استاندارد روش تعیین مدول گسیختگی سنگ های طبیعی مورد استفاده در ساختمان را مشخص می کند.

ASTM C170/C170M 

روش تست استاندارد برای مقاومت فشاری سنگ ابعادی: این استاندارد روش تعیین مقاومت فشاری سنگ های طبیعی مورد استفاده در ساختمان را مشخص می کند.

ASTM C241/C241M 

روش تست استاندارد برای مقاومت سایشی سنگ در معرض ترافیک پا: این استاندارد روشی را برای تعیین مقاومت سایشی سنگ‌های طبیعی مورد استفاده در کف‌پوش و سایر کاربردهایی که در معرض ترافیک پا قرار دارند، مشخص می‌کند.

ASTM C880/C880M

روش تست استاندارد برای مقاومت خمشی سنگ ابعادی: این استاندارد روش تعیین مقاومت خمشی سنگ های طبیعی مورد استفاده در ساختمان را مشخص می کند.

ASTM C1528 

راهنمای استاندارد برای انتخاب سنگ ابعاد برای استفاده خارجی: این استاندارد راهنمایی برای انتخاب سنگ های طبیعی برای استفاده در کاربردهای خارجی، از جمله نما، سنگ فرش و محوطه سازی ارائه می دهد.

اینها تنها چند نمونه از استانداردهای بین المللی ASTM مربوط به سنگ های ساختمانی هستند. استانداردهای دیگری نیز ممکن است بسته به کاربرد و الزامات خاص مورد استفاده قرار گیرند.

استانداردهای EN

استانداردهای EN استانداردهای اروپایی هستند که مشخصات و روش های آزمایشی را برای طیف وسیعی از مواد، محصولات و سیستم ها از جمله سنگ های ساختمانی ارائه می کنند. برخی از استانداردهای EN مربوط به سنگ های ساختمانی عبارتند از:

EN 1925

روش های آزمایش سنگ طبیعی – تعیین میزان جذب آب در فشار اتمسفر: این استاندارد روش تعیین میزان جذب آب سنگ های طبیعی را مشخص می کند.

EN 12371 

روش های آزمایش سنگ طبیعی – تعیین مقاومت خمشی تحت بار متمرکز: این استاندارد روش تعیین مقاومت خمشی سنگ های طبیعی تحت بار متمرکز را مشخص می کند.

EN 1936

روش‌های آزمایش سنگ طبیعی – تعیین چگالی واقعی و چگالی ظاهری و تخلخل کلی و باز: این استاندارد روشی را برای تعیین چگالی واقعی، چگالی ظاهری و تخلخل سنگ‌های طبیعی مشخص می‌کند.

EN 12407 

روش‌های آزمایش سنگ طبیعی – تعیین مقاومت در برابر لغزش با استفاده از دستگاه تست آونگ: این استاندارد روشی را برای تعیین مقاومت در برابر لغزش سنگ‌های طبیعی مورد استفاده در کف‌سازی و سایر کاربردها مشخص می‌کند.

EN 1469 

محصولات سنگ طبیعی – اسلب برای پوشش – الزامات: این استاندارد الزامات دال های سنگ طبیعی مورد استفاده در کاربردهای روکش را مشخص می کند.

EN 12058 

محصولات سنگ طبیعی – کاشی های مدولار – الزامات: این استاندارد الزامات کاشی های مدولار سنگ طبیعی مورد استفاده در کف سازی و سایر کاربردها را مشخص می کند.

این تنها چند نمونه از استانداردهای EN مربوط به سنگ های ساختمانی است. استانداردهای دیگری نیز ممکن است بسته به کاربرد و الزامات خاص مورد استفاده قرار گیرند.

استانداردهای BS 

استانداردهای BS استانداردهای بریتانیایی هستند که مشخصات و روش های آزمایشی را برای طیف وسیعی از مواد، محصولات و سیستم ها از جمله سنگ های ساختمانی ارائه می کنند. برخی از استانداردهای BS مربوط به سنگ های ساختمانی عبارتند از:

BS EN 13755:2008

– سنگ طبیعی – اصطلاحات این استاندارد اصطلاحات مربوط به سنگ های طبیعی را شامل طبقه بندی، ابعاد و خواص آنها تعریف می کند.

BS EN 1341:2012 

دال های سنگ طبیعی برای روسازی خارجی – الزامات و روش های آزمایش: این استاندارد الزامات و روش های آزمایش دال های سنگ طبیعی مورد استفاده در کاربردهای روسازی خارجی را مشخص می کند.

BS EN 12057:2015 

محصولات سنگ طبیعی – کاشی های مدولار – الزامات: این استاندارد الزامات کاشی های مدولار سنگ طبیعی مورد استفاده در کفپوش و سایر کاربردها را مشخص می کند.

BS EN 1926:2019 – روش های آزمایش سنگ طبیعی – تعیین مقاومت فشاری تک محوری: این استاندارد روش تعیین مقاومت فشاری تک محوری سنگ های طبیعی را مشخص می کند.

BS EN 14146:2016

روش های آزمایش سنگ طبیعی – تعیین مقاومت خمشی تحت بار متمرکز: این استاندارد روش تعیین مقاومت خمشی سنگ های طبیعی تحت بار متمرکز را مشخص می کند.

BS 8298:2010 

آیین نامه طراحی و نصب روکش و پوشش سنگ طبیعی: این استاندارد راهنمایی هایی را برای طراحی و نصب سیستم های پوشش و اندود سنگ طبیعی ارائه می دهد.

اینها تنها چند نمونه از استانداردهای BS مربوط به سنگ های ساختمانی است. استانداردهای دیگری نیز ممکن است بسته به کاربرد و الزامات خاص مورد استفاده قرار گیرند.

استانداردهای هند 

استانداردهای هندی توسط دفتر استانداردهای هند (BIS) برای طیف گسترده ای از مواد، محصولات و سیستم ها، از جمله سنگ های ساختمانی، توسعه و منتشر شده است. برخی از استانداردهای هندی مربوط به سنگ های ساختمانی عبارتند از:

IS 1121:1974 

روش‌های آزمایش برای تعیین ویژگی‌های مقاومتی سنگ‌های ساختمانی طبیعی: این استاندارد روشی را برای تعیین مقاومت فشاری، مقاومت خمشی و مقاومت کششی سنگ‌های ساختمانی طبیعی مشخص می‌کند.

IS 1237:2012

  آهک های ساختمانی: این استاندارد الزامات و روش های آزمایش آهک های ساختمانی مورد استفاده در ساخت و ساز از جمله آهک طبیعی هیدرولیک و آهک چرب را مشخص می کند.

IS 13059:1991 

بلوک‌های سنگی با ابعاد گرانیت: این استاندارد الزامات بلوک‌های سنگی با ابعاد گرانیتی را که در ساختمان‌سازی استفاده می‌شوند، مشخص می‌کند.

IS 1469:2004 

بلوک های مرمر – طبقه بندی، معیارها و علامت گذاری: این استاندارد طبقه بندی، معیارها و علامت گذاری بلوک های مرمر مورد استفاده در ساخت و ساز را مشخص می کند.

IS 1597:1992

ساخت و ساز سنگ تراشی – آیین نامه عمل: این استاندارد راهنمایی هایی را برای ساخت سنگ تراشی در ساختمان ها و سازه ها ارائه می دهد.

IS 2116:1980 – بلوک های ساختمانی ماسه سنگی: این استاندارد الزامات بلوک های ساختمانی ماسه سنگی مورد استفاده در ساخت و ساز را مشخص می کند.

این تنها چند نمونه از استانداردهای هندی مربوط به سنگ های ساختمانی است. استانداردهای دیگری نیز ممکن است بسته به کاربرد و الزامات خاص مورد استفاده قرار گیرند.

استانداردهای چینی 

استانداردهای چینی مربوط به سنگ های ساختمانی توسط اداره استاندارد چین (SAC) و موسسه ملی استاندارد چین (CNIS) توسعه و منتشر شده است. برخی از استانداردهای چینی مربوط به سنگ های ساختمانی عبارتند از:

GB/T 14685-2011

سنگ های ساختمانی طبیعی – اصطلاحات: این استاندارد اصطلاحات مربوط به سنگ های ساختمانی طبیعی را شامل طبقه بندی، ابعاد و خواص آنها تعریف می کند.

GB/T 14689-2010 

سنگ های ساختمانی طبیعی – روش های آزمایش: این استاندارد روش های آزمایشی را برای تعیین خواص فیزیکی و مکانیکی سنگ های ساختمانی طبیعی شامل مقاومت فشاری، مقاومت خمشی، جذب آب و تخلخل مشخص می کند.

GB/T 18600-2009

  طبقه بندی و کد گرانیت و محصولات آن: این استاندارد طبقه بندی و کد گرانیت و محصولات آن را که در ساخت و ساز استفاده می شود مشخص می کند.

GB/T 18602-2008 

طبقه بندی و کد سنگ مرمر و محصولات آن: این استاندارد طبقه بندی و کد سنگ مرمر و محصولات آن را که در ساخت و ساز استفاده می شود مشخص می کند.

GB/T 27956-2011 

روش های تعیین مقاومت در برابر لغزش سنگ های طبیعی ساختمانی: این استاندارد روش تعیین مقاومت در برابر لغزش سنگ های طبیعی مورد استفاده در کف سازی و سایر کاربردها را مشخص می کند.

GB/T 50210-2015 

استاندارد ساخت و پذیرش مهندسی سنگ: این استاندارد راهنمایی هایی را برای ساخت و پذیرش مهندسی سنگ از جمله طراحی، ساخت و کنترل کیفیت سازه های سنگی ارائه می کند.

اینها تنها چند نمونه از استانداردهای چینی مربوط به سنگ های ساختمانی هستند. استانداردهای دیگری نیز ممکن است بسته به کاربرد و الزامات خاص مورد استفاده قرار گیرند.

استانداردهای ژاپنی 

استانداردهای ژاپنی مربوط به سنگ های ساختمانی توسط کمیته استانداردهای صنعتی ژاپن (JISC) و انجمن استاندارد ژاپن (JSA) تدوین و منتشر شده است. برخی از استانداردهای ژاپنی مربوط به سنگ های ساختمانی عبارتند از:

JIS A 5011:2017 

سنگ های ساختمانی – روش های آزمایش: این استاندارد روش های آزمایشی را برای تعیین خواص فیزیکی و مکانیکی سنگ های ساختمانی شامل مقاومت فشاری، مقاومت خمشی، جذب آب و چگالی مشخص می کند.

JIS A 5031:2010 – Building stones – Terminology

این استاندارد اصطلاحات مربوط به سنگ های ساختمانی را شامل طبقه بندی، ابعاد و خواص آنها تعریف می کند.

JIS A 5032:2010

سنگ های ساختمانی – نمونه برداری و بازرسی: این استاندارد روش های نمونه برداری و بازرسی سنگ های ساختمانی مورد استفاده در ساختمان را مشخص می کند.

JIS A 6013:2015 

سنگ های ابعاد گرانیتی: این استاندارد الزامات سنگ های ابعاد گرانیتی مورد استفاده در ساختمان را مشخص می کند.

JIS A 6014:2014 

سنگ های ابعاد مرمر: این استاندارد الزامات سنگ های ابعاد مرمر مورد استفاده در ساخت و ساز را مشخص می کند.

JIS A 6017:2018

سنگ های ابعاد آهکی: این استاندارد الزامات سنگ های ابعاد آهکی مورد استفاده در ساختمان را مشخص می کند.

این تنها چند نمونه از استانداردهای ژاپنی مربوط به سنگ های ساختمانی است. استانداردهای دیگری نیز ممکن است بسته به کاربرد و الزامات خاص مورد استفاده قرار گیرند.

خرید سنگ گرانیت

دیدگاهتان را بنویسید